sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Eläinfysioterapia



ELÄINFYSIOTERAPIA





Fysioterapeutin ammattinimikettä saa käyttää ja ammattia harjoittaa sen jälkeen, kun on suorittanut fysioterapeutin tutkinnon ja on merkitty VALVIRAN rekeisteriin. Eläinfysioterapia on eläinfysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suorittamaa terapiaa.

Suomessa eläinfysioterapian erikoistumisopintoja on järjetetty vuodesta 2000 lähtien Ammattikorkeakoulussa, ensin Lahdessa LAMK:lla ja nyt Porissa SAMK:lla. Aikaisemmin erikoistumiskoulutus järjestettiin yksityisen kouluttajan toimesta.

Eläinfysioterapialla pyritään vaikuttamaan eläimen hyvinvointiin ja toimintakykyyn helpottamalla eläimen liikkumista.

Fysioterapia perustuu liikkumisen ja toimintakyvyn edellytysten tuntemiseen ja toteutuu moniammatillisessa yhteistyössä.

Eläinfysioterapiaa voi käyttää urheilueläimen harjoituksen ja kilpailun tukena lihashuollon, rasitusvammojen hoidon ja ennaltaehkäisyn, harjoitusohjelmien suunnittelun kautta.





Tyypilliset eläinfysioterapian indikaatiot;

  • neurologiset
  • tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
  • post. operatiiviset
  • post. traumaattiset
  • kipuhoidolliset
  • liikkeen ongelmat



Suomeneläinfysioterapeutit ry;

Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää eläinfysioterapeuttien ammattitaitoa ja toimintamahdollisuuksia sekä lisätä yhteistyötä eläinlääkintätoimessa olevien ammattikuntien kanssa. Yhdistys toimii eläinfysioterapeutteja yhdistävänä ja heidän etujaan ajavana järjestönä. Yhdistys velvoittaa jäsenensä toimimaan aina eläinten hyvinvoinnin puolesta.

Ikävä kyllä ammattinimikettä "eläinfysioterapeutti" ei ole vielä lailla suojattu, joten kuka tahansa voi ilman oikeanlaistakin koulutuspohjaa käyttää nimikettä. Fysioterapeutin palveluja valitessaan kannattaa selvittää, millainen koulutuspohja palvelun tarjoajalla on.

YHTEISTYÖTAHOT

Puhuttaessa sairaan eläimen fysioterapiasta, yhteistyötahoista tärkein on luonnollisesti eläinlääkäri. Muutoin yhteistyötahoiksi voidaan mainita kaikki eläimen kanssa työskentelevät; kasvattaja, omistaja, hoitaja, ohjaaja, valmentaja, ohjastaja, muut terapeutit esim. ongelmakoirakouluttaja, homeopaatti jne… Yhteistyömuodot eri tahojen kanssa vaihtelevat.

LÄHETEJÄRJESTELMÄ

Sairas eläin tulee aina fysioterapiaan lääkärin lähetteellä. Terapia ja annettu hoito perustuvat aina lääkärin lähetteeseen.

Fysioterapia on aina lääkärin harkinnanvarainen, ja vastuun hoidosta kantavat lähettävä lääkäri sekä hoitava fysioterapeutti.

Jokaisella fysioterapeutilla itsellään on vastuu potilasvahinkovastuuvakuutuksen ottamisesta ja ylläpitämisestä.

Terve eläin voi tulla ylläpitävään sekä ennaltaehkäisevään hoitoon ja ohjaukseen ilman lähetettä.

Fysioterapeutti on kuntoutuksen ammattilainen. Ei voida odottaa, että koulutustamme läpikäymätön henkilö voisikaan olla asiantuntija alallamme; näin ollen asiakkaan lähettäminen meille kuntoutuksen ohjaukseen on ammattitaitoa ja yhteistyötä parhaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti